mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Uw verzorging, chemie  >  Waaruit bestaat een verzorging?
foto beschikbaar voor iPhone

Waaruit bestaat een verzorging?

Om een dermatologisch product te maken, dienen steeds een aantal stoffen gemengd worden.

We starten met WATER / AQUANiet zomaar water, heel wat dermatologische merken gebruiken water met een unieke samenstelling uit bronnen die aan de basis liggen van hun producten. Dikwijls gaat het ontdekken van de bronnen gepaard met een unieke legende, maar de centra gelegen  aan deze bronnen die jaarlijks duizenden mensen met huidproblemen behandelen en bijvoorbeeld in Frankrijk terugbetaald worden liegen niet om het helende, unieke aspect van dit water met unieke eigenschappen.

Wanneer we hieraan extra werkzaamheid willen geven, kunnen we er chemische of natuurlijke stoffen aan toevoegen. Wanneer deze in water oplosbaar zijn, kunnen we deze gewoon mengen. Deze stoffen noemen ACTIEVE INGREDIËNTEN. 
Wanneer deze actieve ingrediënten niet in water oplosbaar zijn moeten ze in een andere solvent worden opgelost zoals olie of alcohol.

Meestal is er naast een waterfase ook een OLIEFASE. Om beide met elkaar te kunnen mengen, hebben we een emulgator nodig. Zo wordt een emulsie gevormd. Producten waarbij de oliedruppeltjes fijn verdeeld zijn in de waterige substantie worden olie-in-water emulsies genoemd. Producten waar de waterige bestanddelen verdeeld zijn in de olieachtige basis zijn water-in-olie emulsies. De meeste huidverzorgingsproducten zijn emulsies.

De oliefase is  vaak een mengsel van olie, vet en was. Meestal gaat het om minerale olie (bv vloeibare paraffine), siliconenolie (bv dimethicone) of plantaardige olie (bv amandelolie).

De wateroplosbare bestanddelen zijn stoffen die vocht vasthouden (hydrateren) (bv ureum) en de huid soepel houden.

Aan shampoo en douchegel worden meestal tensioactieve stoffen toegevoegd. Deze zorgen voor het verminderen van de spanning tussen twee niet-mengbare fasen. Ze zorgen zo onder meer voor schuimvorming en voor de reiniging van het haar, zonder het teveel te ontvetten.

De waterfase, oliefase, emulgatoren en tensioactieve stoffen zijn HULPSTOFFEN. Deze dienen om het actieve ingrediënt zo diep mogelijk in de huid af te zetten. 

Met behulp van liposomen kunnen de stoffen wat dieper in de epidermis worden afgezet. Liposomen zijn zeer kleine bolletjes met aan de buitenkant vetten en in de kern wateroplosbare stoffen. Ze kunnen ook voor vertraagde vrijstelling van de actieve stoffen zorgen.

Naast het actieve ingrediënt en de hulpstoffen worden stoffen toegevoegd om de cosmetica finaal te stabiliseren: DE ADDITIEVEN.

Er worden stoffen toegevoegd die de consistentie vloeibaarder maken of verzachten en stoffen die de emulsie stabiliseren, ook kunnen stoffen die de pH regelen worden toegevoegd. Om het product te kunnen bewaren zal dikwijls een bewaarmiddel nodig zijn.  Cosmetica heeft het soms zwaar te verduren in de badkamer (grote temperatuurschommelingen, vochtigheidsgraad), zonneproducten die + 35°C...

Verder kunnen geurstoffen toegevoegd worden. Een parfum bevat al makkelijk 20 ingrediënten.

Soms worden ook  UV-filters en anti-oxidanten, zoals vitamine E toegevoegd. Deze stoffen beschermen de huid tegen de schadelijke invloed van UV-straling. Zonnecrèmes bevatten meestal een combinatie van meerdere UV-filters. Soms worden ook pigmenten aan zonnecrèmes toegevoegd. Deze weerkaatsen het UV-licht, zodat de straling niet in de huid doordringt. De meest gebruikte zijn titaandioxide en zinkoxide.

Andere stoffen die worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld fruitzuren. Deze verwijderen de losse hoorncellen van de huid en stimuleren de opbouw van de huid.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring